Deconstruint l’educació: escoles inclusives i
creatives en ciutats gastronòmiques
El col·legi públic Pou de la Muntanya, de Dénia, ha estat
seleccionat per coordinar un projecte europeu Erasmus+, aprofitant
els potencials educatius de quatre Ciutats Creatives de la
Gastronomia declarades per la UNESCO.
L’objectiu del projecte és la millora de les competències
bàsiques de l’alumnat i l’aprenentatge amb metodologies
innovadores, l’intercanvi de bones pràctiques i el treball
cooperatiu a nivell europeu.
Deconstruir és un terme utilitzat per l’avantguarda culinària. Es
tracta de realitzar creativament un plat, separant o reagrupant els
seus ingredients i provocant noves sensacions al comensal. Ara, per
primera vegada, quatre col·legis públics europeus empren aquest
terme per aplicar-lo a l’educació: aprendre de forma diferent per
aconseguir nous aprenentatges, més competencials i amb un nexe
principal d’unió: les Ciutats Creatives de la Gastronomia de la
UNESCO.
El projecte “Deconstruint l’educació: escoles inclusives i
creatives en ciutats gastronòmiques” serà desenvolupat durant dos
anys per la Kaland Skole, de Bergen (Noruega); la Lugnviksskolan,
d’Östersund (Suècia); l’Istituto Comprensivo Giacomo Ferrari,
de Parma (Itàlia) i el col·legi públic Pou de la Muntanya, de
Dénia (La Marina Alta). El col·legi valencià serà el coordinador
d’aquesta associació estratègica entre escoles, amb un projecte
col·lectiu que ha estat seleccionat i subvencionat per la Unió
Europea, mitjançant el seu programa Erasmus+ KA219. En total, un
pressupost de 99.630€ destinats a millorar la qualitat educativa
dels quatre col·legis.
L’estructura del projecte es divideix en quatre blocs d’estudi:
ciutats creatives, les nostres dietes (mediterrània i nòrdica),
hàbits saludables i art&cooking, amb activitats d’investigació
cooperativa, visites de proximitat relacionades i ús de noves
tecnologies en cada bloc. En cada apartat es treballaran
multidisciplinarment les diferents àrees curriculars: especialment
llengua i matemàtiques, amb un alt grau d’aprenentatge
competencial, i de forma inclusiva, garantint la participació de tot
l’alumnat independentment de les seues característiques.
Entre les activitats previstes es recullen quatre aspectes bàsics de
l’alimentació, com són la producció, la distribució, la venda i
el consum. Així, es visitaran productors locals, horts, mercats,
restaurants o fàbriques, es realitzaran xerrades amb professionals
sanitaris sobre hàbits saludables, es cuinarà amb xefs de prestigi
i amb les famílies, es desenvoluparà l’exercici físic i es
crearan treballs d’art relacionats amb la gastronomia, entre
d’altres. Tot un treball multidisciplinar que anirà acompanyat de
l’ús del portal europeu Etwinning per recolzar online el treball
cooperatiu dels alumnes de les quatre escoles, l’edició de quatre
llibrets didàctics sobre els continguts treballats o l’ús de
codis QR i del telèfon mòbil aplicats a l’educació, per exemple.
Unes activitats de les quals no únicament es beneficiaran els
escolars, ja que algunes d’elles seran obertes i els materials que
s’editen podran ser utilitzats per diversos sectors de la població.
El projecte també contempla la visita amb alumnes a les quatre
ciutats, cinc dies a cada escola acompanyats amb els mestres, que
ajudaran a construir la identitat europea, conèixer cultures
diferents, tastar altres sabors i plats i treballar en equip amb
alumnes d’altres nacionalitats. Per poder coordinar aquest projecte
multisdiciplinar, es realitzaran reunions transnacionals a cada
ciutat, amb assistència de les quatre escoles, es crearan comissions
de treball en cada col•legi i es realitzarà un rigorós seguiment
d’execució i del pressupost assignat per part del Servei Espanyol
per a la Internacionalització de l’Educació, que és l’organisme
del Ministeri d’Educació competent en els programes Erasmus+ a
l’estat espanyol.
L’Ajuntament de Dénia i l’oficina UNESCO de Dénia Ciutat
Creativa recolzen plenament aquesta iniciativa educativa, així com
l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes. Tots ells han rebut
molt positivament l’oportunitat que es planteja en realitzar aquest
projecte.
Compartir taula i menjar sempre ha estat un potent vehicle cultural i
un agent socialitzador de primera magnitud. Ara s’incideix en el
gran potencial educatiu de la gastronomia a nivell escolar. Els
alumnes seran protagonistes del seu propi aprenentatge i podran
viure, de primera mà, els valors per els quals la UNESCO va declarar
Ciutats Creatives de la Gastronomia a Bergen, Östersund, Parma i
Dénia.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada